2 Views· 01 October 2022
Güneş Sistemindeki Bir Gezegen Birden Kaybolsaydı Ne Olurdu?
Eğer güneş sisteminizdeki bir gezegen yok olursa, güneş sisteminizin “harika düzenine” neler olacağını hiç merak ettiniz mi? Mesela Güneş’e en yakın gezegen Merkür değil mi? Çok küçükmüş! Merkür olmasaydı Dünya’ya neler olurdu? Hmm, herhangi bir değişiklik olmadı. Her şey yer çekimine bağlı.
Kütlesi olan her nesne, çekim kuvveti olduğu için diğer nesneleri çeker. Kütlesi ne kadar fazlaysa, yerçekimi kuvveti o kadar güçlü olur. Merkür güneş sistemindeki en küçük gezegendir, bu yüzden uzay ölçeğinde değerlendirdiğimizde o kadar da büyük değildir. Peki ya diğer gezegenler?
ZAMAN BİLGİLERİ:
Merkür 0:29
Venüs 1:15
Mars 2:04
Jüpiter 2:58
Satürn 4:16
Uranüs 5:02
Neptün 5:46
Ay 6:43
#uzay #gezegenler #olumlubak
ÖZET:
-Merkür güneş sistemindeki en küçük gezegendir, bu yüzden uzay ölçeğinde değerlendirdiğimizde o kadar da büyük değildir.
-Merkür Dünya’dan 80 milyon kilometre uzaktadır. Birbirlerine yakın oldukları söylenemez, bu yüzden ikisi arasındaki çekim kuvveti o kadar da güçlü değildir.
-Venüs güneş sistemindeki en sıcak gezegendir. Venüs’teki bir gün, neredeyse 117 Dünya gününe eşittir.
-Mars ve Jüpiter arasında kocaman bir asteroit kuşağı var. Bildiğiniz gibi asteroitlerin Dünya’nın en iyi arkadaşı olduğunu söyleyemeyiz.
-Jüpiter genellikle bu asteroitleri güçlü yerçekimi sayesinde bir arada tutar. Ancak zaman zaman serbest kalırlar ve Dünya’ya doğru gitmeye başlarlar.
-Mars’ın da yerçekimi güçlüdür ve asteroitleri Dünya yönüne doğru iten bir sapan işlevi görür.
-Jüpiter’in ağırlığı komşu gezegenlerinin ağırlıklarının toplamının tam 3 katıdır!
-Jüpiter, devasa yerçekimi kuvveti sayesinde son 4 buçuk milyar yıldır Dünya’yı asteroitlerden ve diğer uzay çöplerinden koruyordu!
-Güneş’in çekim kuvveti tüm bu şeyleri iç gezegenlere gönderiyor ve bunlara Dünya da dahil! Ayrıca diğer gezegenlerin yörüngelerinde de küçük değişiklikler olacak, fakat bunların olması birkaç yılı bulacak.
-Şimdi de sıra Satürn’de. Mükemmel halkaları sayesinde Satürn’ü başka gezegenlerle karıştırmak imkânsız! Bilim insanları, Satürn’ün yoğun yerçekiminin, halkalarını buzlu bir yağmurun içine çektiği için bir gün kaybolacağını söylüyorlar.
-Uranüs’ün de devasa olduğunu söyleyebiliriz. Güneş sistemindeki en büyük 3. gezegendir.
-Neptün’ün her şeyin sabit kalmasını sağlayan yerçekimi kuvveti olmadığında, yörüngeler oradan oraya geçiyor ve gök cisimleri birbirine çarpıyor!
-Peki ya Ay kaybolursa? Aman Tanrım! Dünyanın eksenine ne oldu? Artık eskisinden bile daha eğik! Havaya da bir şeyler oldu. Artık mevsimler yok ve yeni buzul çağlar yolda!
-Günler artık sadece 6 ila 12 saat arasında sürüyor çünkü Ay’ın çekim gücü Dünya’nın dönüş hızını yavaşlattı. Artık Ay veya Güneş tutulmaları olmayacağı için, bunları izleyemezsiniz de.
-Karmaşık Güneş Sisteminizdeki tüm gezegenlerin içinden, yalnızca Jüpiter’in kaybolması Dünya için büyük bir sorun teşkil eder. Sanırım dedikleri doğru. Güneş sisteminin gerçekten hassas ve düzenli bir dengesi var!
-----------------------------------------------------------
5 Dakikada Hallet kanalına abone olmak için: https://goo.gl/988RDr
Olumlu bak kanalına abone olmak için: https://goo.gl/aoVCYZ
5 Dakikada Hallet Kizlar: https://is.gd/9e6Ptf
GERÇEK HİKAYELER: https://is.gd/HpUYgh
Müzik, Epidemic Sound: https://www.epidemicsound.com/
Stok malzemeleri (fotoğraflar, çekimler ve diğer):
https://www.depositphotos.com
https://www.shutterstock.com
https://www.eastnews.ru
0 Comments